logo

image

Sungai Lembing:

Kira-kira 16 kilometer dari Sungai Lembing ialah Gunung Tapis, gunung tertinggi yang ke-18 di Semenanjung Malaysia pada 4, 957 kaki.

Cabaran kegemaran untuk pendaki dan peminat trekking semasa di Pahang, dilengkapi dengan kawasan-kawasan perkhemahan, air panas, cabaran air putih di sungai-sungai yang mengalir pantas dan tapak perikanan yang besar

Walaupun berbanding dengan gunung lain, Gunung Tapis bukanlah sesuatu yang sangat bercabar untuk pendaki berpengalaman, adalah lebih baik untuk mengambil langkah keselamatan dan berjaga-jaga semasa mendaki. Trek untuk sampai di puncak adalah sangat mencabar dan adalah menaik bukit di sepanjang jalan dari titik permulaan.

Tahap kecergasan yang tinggi adalah diperlukan dan jam trekking adalah agak panjang melalui laluan beralun. Dapatkan pemandu perjalanan yang berpengalaman dan sentiasa memberitahu pegawai-pegawai balai polis di Sungai Lembing sebelum anda memulakan pendakian.

Pandangan dari atas cukup menakjubkan. Kebanyakan masa anda boleh melihat lautan awan putih yang mengaburkan pandangan kawasan tanah rendah, dengan sekali-sekala mendedahkan rupa bumi sekitar. Pada hari yang cerah, anda boleh melihat Gunung Tahan pada jarak yang jauh. Suhu di puncak adalah di antara 18 hingga 8 darjah Celsius, bergantung pada waktu hari.

Matahari terbenam dari puncak adalah indah. Dan dalam perjalanan, anda akan mendapati sebuah dusun pokok kecil seperti yang digelar oleh pendaki sebagai taman bonsai. Tumbuhan yang terbantut dan pokok renek di laluan trek adalah disebabkan oleh tiupan angin yang tidak henti-henti terhadap lereng bukit.

Waktu:
-
Bayaran:
-
Laman Web:
-
Peta:
Google Peta:
Bagaimana sampai:
Dengan kereta
Dari Kuala Lumpur, gunakan Lebuhraya Pantai Timur untuk sampai ke Kuantan dan memandu untuk kira-kira tiga jam. Keluar di Plaza Tol Kuantan, belok kanan di lampu isyarat pertama dan ikut arahan pada papan tanda. Sungai Lembing adalah kira-kira 30 minit memandu dari situ. Perkhidmatan bas juga boleh didapati di terminal bas Kuantan.
Tips:
Jangan tertinggal masakan tempatan, yang dipanggil Mi Lembing. Ia adalah mi dengan sedikit rasa manis dan sangat istimewa.

Di Bandar Sungai Lembing, anda boleh meminta untuk perkhidmatan 4WD di kedai-kedai kopi. Mereka boleh membawa anda ke Air Terjun Pelangi, kolam air panas mini, sungai dan sebagainya.
Komen:
2020 4078 2516
Perincian:
70.79%
Video:
     
Catatan Gambar : Benarkan mengambil gambar

 

CSS
Galeri
Destinasi perbincangan
Tempat berkaitan

Air Terjun Pelangi

image

Pelawat : 86268
Perincian : 64.46%

Air Terjun Pelangi yang terkenal boleh diakses dari Sg Lembing. Pekan ...

Sekinchan

image

Pelawat : 82578
Perincian : 74.19%

Sekinchan sebuah pekan kecil di tengah-tengah kawasan periuk nasi utam...

Genting Highlands

image

Pelawat : 50027
Perincian : 67.50%

Genting Highlands, hanya lima puluh kilometer (kurang daripada satu ja...

Marang

image

Pelawat : 27550
Perincian : 69.06%

Marang pada asasnya adalah sebuah perkampungan nelayan kecil yang terl...

Gunung Nuang

image

Pelawat : 39835
Perincian : 67.71%

Mendaki Gunung Nuang di Hulu Langat menawarkan kesempatan untuk pengem...

Gunung Kinabalu

image

Pelawat : 32924
Perincian : 65.12%

Gunung Kinabalu adalah gunung yang tertinggi di Asia Tenggara, iaitu s...

 
CSS
CSS
CSS

CSS