logo

image

Sungai Lembing:

Kira-kira 16 kilometer dari Sungai Lembing ialah Gunung Tapis, gunung tertinggi yang ke-18 di Semenanjung Malaysia pada 4, 957 kaki.

Cabaran kegemaran untuk pendaki dan peminat trekking semasa di Pahang, dilengkapi dengan kawasan-kawasan perkhemahan, air panas, cabaran air putih di sungai-sungai yang mengalir pantas dan tapak perikanan yang besar

Walaupun berbanding dengan gunung lain, Gunung Tapis bukanlah sesuatu yang sangat bercabar untuk pendaki berpengalaman, adalah lebih baik untuk mengambil langkah keselamatan dan berjaga-jaga semasa mendaki. Trek untuk sampai di puncak adalah sangat mencabar dan adalah menaik bukit di sepanjang jalan dari titik permulaan.

Tahap kecergasan yang tinggi adalah diperlukan dan jam trekking adalah agak panjang melalui laluan beralun. Dapatkan pemandu perjalanan yang berpengalaman dan sentiasa memberitahu pegawai-pegawai balai polis di Sungai Lembing sebelum anda memulakan pendakian.

Pandangan dari atas cukup menakjubkan. Kebanyakan masa anda boleh melihat lautan awan putih yang mengaburkan pandangan kawasan tanah rendah, dengan sekali-sekala mendedahkan rupa bumi sekitar. Pada hari yang cerah, anda boleh melihat Gunung Tahan pada jarak yang jauh. Suhu di puncak adalah di antara 18 hingga 8 darjah Celsius, bergantung pada waktu hari.

Matahari terbenam dari puncak adalah indah. Dan dalam perjalanan, anda akan mendapati sebuah dusun pokok kecil seperti yang digelar oleh pendaki sebagai taman bonsai. Tumbuhan yang terbantut dan pokok renek di laluan trek adalah disebabkan oleh tiupan angin yang tidak henti-henti terhadap lereng bukit.

Waktu:
-
Bayaran:
-
Laman Web:
-
Peta:
Google Peta:
Bagaimana sampai:
Dengan kereta
Dari Kuala Lumpur, gunakan Lebuhraya Pantai Timur untuk sampai ke Kuantan dan memandu untuk kira-kira tiga jam. Keluar di Plaza Tol Kuantan, belok kanan di lampu isyarat pertama dan ikut arahan pada papan tanda. Sungai Lembing adalah kira-kira 30 minit memandu dari situ. Perkhidmatan bas juga boleh didapati di terminal bas Kuantan.
Tips:
Jangan tertinggal masakan tempatan, yang dipanggil Mi Lembing. Ia adalah mi dengan sedikit rasa manis dan sangat istimewa.

Di Bandar Sungai Lembing, anda boleh meminta untuk perkhidmatan 4WD di kedai-kedai kopi. Mereka boleh membawa anda ke Air Terjun Pelangi, kolam air panas mini, sungai dan sebagainya.
Komen:
2010 4047 2484
Perincian:
70.92%
Video:
     
Catatan Gambar : Benarkan mengambil gambar

 

CSS
Galeri
Destinasi perbincangan
Tempat berkaitan

Bukit Melawati

image

Pelawat : 48677
Perincian : 64.44%

Bukit Melawati terletak di bandar pantai Kuala Selangor, 30 minit mema...

Taman Negara

image

Pelawat : 66574
Perincian : 66.95%

Taman ini meliputi lebih daripada 4343 kilometer persegi dengan hutan ...

Institut Kajian Hutan Malaysia (FRIM)

image

Pelawat : 85524
Perincian : 65.28%

FRIM atau Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia ditubuhkan pada ta...

Air Terjun Pelangi

image

Pelawat : 86074
Perincian : 64.49%

Air Terjun Pelangi yang terkenal boleh diakses dari Sg Lembing. Pekan ...

Gunung Ophir

image

Pelawat : 54971
Perincian : 62.31%

Keindahan legenda Gunung Ophir (Gunung Ledang) telah menjadikannya sal...

Tanjung Sepat

image

Pelawat : 45966
Perincian : 67.29%

Tanjung Sepat dianggap sebagai tempat makanan laut yang terkenal di se...

 
CSS
CSS
CSS

CSS